Prijzen Global Insurance Programs in Q3: +20%

De kosten van Global insurance Programmes zijn in het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd met 20% gestegen. Dat blijkt uit de Marsh Index die sinds 2012 de prijsontwikkelingen op de internationale verzekeringsmarkt in kaart brengt. Nooit eerder gingen de prijzen zo sterk omhoog.

 

Global Insurance Programmes 2020

 
UK: +34%

De grootste prijsstijging was te zien in het Verenigd Koninkrijk met liefst 34% in het derde kwartaal. Eerder, in het tweede kwartaal, waren de premies al met 31% gestegen en in het eerste kwartaal van dit jaar was de stijging 21%.

 

Europa

Ook op het Europese continent werden opnieuw aanzienlijke premieverhogingen vastgesteld: 15% in het derde kwartaal van 2020 en die verhoging was even groot als in het tweede kwartaal. Inzoomend op drie belangrijke marktgebieden zijn de volgende prijsstijgingen te zien:

  • Property: + 21%
  • Casualty: + 5%
  • Finpro: +24%

Verdere premiestijgingen in 2021
De verwachting is alom dat de premies in 2021 verder zullen stijgen, zo blijkt uit reacties. De redenen die vanuit de verzekeringswereld worden aangevoerd, zijn de effecten van de covid-pandemie en de aanzienlijk toegenomen risico's voor verzekeraars en de verminderde capaciteit in de markt om voor enorme risico's zoals 'Covid-19' voldoende voorzieningen beschikbaar te hebben. De bekende argumenten die al langer worden aangevoerd.

 

Tempo prijsstijgingen verontrustend

Dat de markt aan het verharden is en dat premies omhoog moeten, is duidelijk, maar het tempo waarin dit momenteel wordt doorgevoerd, baart veel zorgen. Dat bleek ook in oktober tijdens de tweedaagse online conferentie van Commercial Risk Europe over het onderwerp. Verzekeren is gebaseerd op vertrouwen op de lange termijn, op partnership. 'Als gevolg van de huidige ontwikkelingen erodeert dat partnership en dat is geen goede ontwikkeling,' sprak NARIM-voorzitter Adri van der Waart in een paneldiscussie. Voor D&O, beroepsaansprakelijkheid en "crime" is het voor velen van ons een struggle om verzekeringsprogramma's op een goede manier te vernieuwen voor 2021.'

 

Goed gedrag wordt niet beloond

Bovendien is het frustrerend om te moeten vaststellen dat er door veel verzekeraars geen onderscheid wordt gemaakt tussen bedrijven. Ook bedrijven met een goed track record op het gebied van claims-historie worden met enorme premieverhogingen geconfronteerd. Goed gedrag wordt zeker niet beloond en dat is niet terecht, vindt Adri van der Waart.

 
Overleg met verzekeraars nog volop gaande

In Nederland is de discussie met de verzekeraars inmiddels volop gaande. Diverse overleggen hebben tot dusver nog niet geleid tot aanpassingen in het beleid van de verzekeraars.

 

Links

Het Global Programmes Report 2020 is via deze link te downloaden »

Lees ook ander nieuws over dit onderwerp op deze website »


« vorige pagina         meer nieuws »