Verzekeringstarieven in Q4 minder hard gestegen

De verzekeringstarieven stegen in het laatste kwartaal van 2021 met gemiddeld 13% op jaarbasis, maar volgens Marsh nam het tempo van de verhogingen af in vergelijking met voorgaande kwartalen. De Global Insurance Market Index van de makelaar toonde voor het 17e achtereenvolgende kwartaal prijsstijgingen.

 

'De premieverhogingen bleven aanhouden als gevolg van verliezen, lage rendementen, zorgen over inflatie en een aantrekkende herverzekeringsmarkt,' aldus Marsh CEO Dan Glaser, zo is op de site van uitgever Commercial Risk te lezen.

 

 

Het gunstige nieuws is dat de stijging iets lager uitkomt dan de 15% van het derde kwartaal 2021. De premiestijgingen 'vertraagden' elk kwartaal in 2021, met stijgingen van 18% in Q2 en 22% in Q1.

 

Voldoende capaciteit

'Bij de verlengingen in januari was er in de meeste gevallen wel voldoende financiële verzekeringscapaciteit beschikbaar. Toch voerden veel verzekeraars prijsverhogingen door en werden dekkingswijzigingen en strengere voorwaarden doorgevoerd,' zei Glaser over de algemene verharding van de markt.

 

Glaser zei verder dat niet alleen grote ondernemingen geconfronteerd werden met nieuwe premieverhogingen, maar dat ook de tarieven voor MKB-kopers blijven stijgen. Dat ging wel in een langzamer tempo dan voor grote kopers.

 

Wat herverzekering betreft, zei hij dat de algemene Guy Carpenter Global Property Catastrophe Rate-On-Line Index op 1 januari met 10,8% jaar op jaar is gestegen. Dit is meer dan het dubbele van de stijging in de afgelopen twee jaar. Dit suggereert dat de verharding van de herverzekeringsmarkt weer versnelt.

 

Glaser zei dat herverzekeringsklanten die geen schade hebben geleden, over het algemeen te maken kregen met flat rates tot 7%. De tarieven voor loss impacted business stegen van 10% tot meer dan 30%, voegde hij eraan toe.

 

Herverzekeringsmarkt

De herverzekeringen op 1 januari weerspiegelden de marktontwikkelingen. De capaciteit was voldoende, maar herverzekeraars pasten hun risicobereidheid en prijsdrempels voor bepaalde sectoren aan. Dit was een reactie op aanhoudende en opkomende uitdagingen, zoals de frequentie en ernst van catastrofeverliezen, klimaatverandering, inflatie en onderliggende renteverhogingen.

 

Zie ook website Commercial Risk »


« vorige pagina         meer nieuws »