Van Traa: In deze tijd is de menselijke maat cruciaal

‘Veranderen is goed en het moet, maar de verandering moet in het gedrag van mensen zitten. Nemen ze initiatief of zitten ze passief achterover? De menselijke maat is cruciaal. Daar gaat het om,’ aldus Robert Pessers, advocaat bij Van Traa Advocaten.

 

 

Hij vervolgt: ‘We moeten vanuit de mens de verandering stimuleren en niet vanuit de systemen. Het moet voor mensen leuk zijn om zich te ontwikkelen en beter te presteren. Onlangs hoorde ik een rechter zeggen “De dag dat een van ons zegt dat hij is uitgeleerd, moet dan ook de dag zijn waarop hij zegt: ik stop. Want dan ben je ook niet meer relevant.” Ik vind dat een rake opmerking en denk dat deze rechter gelijk heeft. Leer je niet meer, dan transformeer je niet en sta je dus stil. Leren is niet alleen een boek pakken en van daaruit allemaal hoofdstukken uit je hoofd leren en vervolgens examen doen. Nee, jezelf ontwikkelen gaat verder. Leren is ook met elkaar bezig zijn en van elkaar leren. Vaardigheden ontwikkelen, het leren “lezen” van een situatie, ondervinden hoe we in de huidige tijd met elkaar samenwerken. Mensen hebben mensen nodig.

 

Waardevol

Dat merken wij ook bij Van Traa. De periode dat wij allemaal thuis werkten ligt gelukkig alweer een tijdje achter ons. We werken inmiddels weer een jaar op kantoor. Recent organiseerden wij een sessie om te evalueren hoe iedereen het werken op kantoor na de jaren thuis heeft ervaren. Dan hoor je van de collega’s dat ze het menselijke contact zo waardevol vinden. De interactie met elkaar, maar ook weer fysiek met elkaar kunnen overleggen in plaats van uitsluitend via een scherm. Het is nu eenmaal lastig om tot een productieve en creatieve samenwerking te komen als je elkaar nauwelijks live ziet. Het bij elkaar zijn heeft echt meerwaarde. Dat leidt tot transform to perform.

 

Rechtspraak online?

Digitalisering, je kunt er niet meer omheen. Hoe ziet Robert Pessers dat in zijn branche, gaat de rechtspraak ook, ook al is het misschien gedeeltelijk, de transformatie naar online maken? ‘Momenteel is dat in Nederland niet het geval, maar toevallig heb ik een zaak lopen in een van de Baltische Staten en daar worden zaken wel online behandeld. Sterker nog, het is daar heel gebruikelijk, ook al voor de coronaperiode. Advocaten, hun cliënten en rechters zitten achter hun bureau en iedereen logt in. Ook in de Verenigde Staten vinden al veel zittingen digitaal plaats. Het is nu eenmaal efficiënter, praktischer en goedkoper. Of zo’n zaak dan hetzelfde verloopt als live in een rechtbank… Ik denk het niet. De fysieke aanwezigheid, de lichaamstaal, de houding van een getuige of deskundige spelen een belangrijke rol. Non-verbale communicatie is vaak belangrijker dan verbale communicatie. Dat is niet anders buiten de rechtszaal, zoals in de verzekeringswereld. De eerste contacten zijn belangrijk. Het is het beste als die in persoon plaatsvinden. Heb je eenmaal een goede verstandhouding met iemand, dan maakt dat het vervolgcontact veel makkelijker en kun je vervolgens ook online zaken met elkaar doen. Maar op het moment dat de gesprekken moeilijker worden of er is creativiteit vereist, dan is bij elkaar zijn cruciaal.’

 

vantraa.nl 


« vorige pagina         meer nieuws »