Van Traa: ¨Hoe behoudt de rechtspraak het menselijke aspect?¨

Wederom is Van Traa Advocaten bij het NARIM congres betrokken als sponsor. Advocaat Robert Pessers vertelt over Van Traa: “Wij zijn een Rotterdams kantoor, gevestigd vlakbij de oude Assurantiebeurs. Wij doen het echte ‘Rotterdamse werk’: verzekeringen,  transport en handel. We zijn een van de oudste kantoren van Rotterdam en bestaan inmiddels alweer 126 jaar. Voor veel van onze cliënten werken we al tientallen jaren. Een van onze doelstellingen is ervoor zorgen dat Van Traa Advocaten toekomstbestendig is en blijft, zodat we het kantoor door kunnen geven aan de komende generaties en onze cliënten kunnen blijven bedienen op het niveau dat zij van ons gewend zijn.”

 Met die laatste uitspraak wordt er ingehaakt op het NARIM congresthema van dit jaar. Want hoe blijf je simply human in een maatschappij die in rap tempo digitaliseert? “Het is voor ons belangrijk om de digitalisering en opkomst van kunstmatige intelligentie bij te houden, omdat we het contact willen behouden met de volgende generatie. Een van de grootste uitdagingen die wij hierin ervaren is het opleiden van mensen. De opleidingseisen die aan de advocaat van de toekomst worden gesteld, zijn niet dezelfde opleidingseisen die aan de advocaat van nu zijn gesteld. Je moet dus mee veranderen, maar tegelijkertijd wil je ook de kwaliteit die je nu bezit behouden. Wij doen, net als ieder ander advocatenkantoor, aan permanente educatie en hebben bovendien ons eigen opleidingsprogramma. Waar we nu tegenaan lopen is het feit dat ervaren advocaten zijn begonnen met kleine zaakjes, het vak leren, kennis vergaren en op die manier vaardigheden ontwikkelen en doorgroeien naar het meer complexe werk. Wat je daarentegen met de opkomst van AI ziet, dat is dat kennis veel minder onderscheidend wordt. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar de vraag is wel hoe je de advocaat van nu opleidt zodat deze het inzicht en de analytische vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt om dit werk te kunnen doen. Die heb je nodig om creatief te worden. Door het spitten in literatuur en  jurisprudentie, ontwikkel je die kwaliteiten. Met de komst van AI wordt het waarschijnlijk op termijn mogelijk om zo’n onderzoek met een muisklik te doen. Dat is mooi maar de vraag is wel hoe we als het zover is dan voor die persoonlijke ontwikkeling gaan zorgen.”

 

Uitdaging voor het vak
Is die digitalisering dan echt zo’n negatieve ontwikkeling, of zijn er ook positieve aspecten aan verbonden? “Er zitten natuurlijk voordelen aan”, vertelt Robert. “Het brengt een bepaalde mate van efficiëntie met zich mee. Met AI wordt een heleboel basale kennis publiekelijk toegankelijk. Dat is ook voor ons efficiënter. Waar in het verleden iemand twee dagen lang bezig was om dingen voor je uit te zoeken, heb je de kennis nu een stuk sneller tot je beschikking. Maar ook dan blijft het de mens die het verschil maakt en als je, zoals wij, een lange termijn filosofie hebt, dan is dus de vraag wat een goede manier is om talent in de toekomst te ontwikkelen van cruciaal belang. Uiteindelijk formuleert de mens zelf de zoekopdracht, en wordt de informatie ook weer door de mens verwerkt. Naar de rechtbank gaan is ook nog echt mensenwerk, want een computer kan je niet voor een zitting naar de rechtbank sturen. Besprekingen voeren is ook mensenwerk. De onderscheidende factor zit hem nu vooral in kennis. Wanneer de kennis wordt ontsloten door AI en iedereen die kennis in databanken kan vinden, kan je je onderscheiden door hetgeen je met die kennis doet. Hoe pas je de input van al die data toe? Hoe sluit je die aan op de feiten van ieder afzonderlijk geval? Precies daar zit ook direct de uitdaging voor mijn vak en dat is tegelijkertijd iets wat eigenlijk voor de advocatuur ook totaal nieuw is. We maken het nu nog weleens mee dat je de tegenpartij kan verrassen met een uitspraak die hij of zij nog niet heeft gezien, maar die kans wordt steeds kleiner naarmate de technische mogelijkheden toenemen.”

Oprichting dedicated team rond technologie en AI
Hoe wordt hier dan specifiek bij Van Traa op ingehaakt? “Bij Van Traa hebben we een team geformeerd dat zich bezighoudt met technologie en kunstmatige intelligentie. Deze teamleden houden zich bezig met vraagstukken die gaan over de toepassingen van AI voor ons vakgebied en de toekomst van AI. Dat is een zoektocht. Wij zijn een echt nichekantoor dat zich op heel specifieke gebieden beweegt. AI richt zich nu nog op brede onderwerpen en dus niet zozeer op onze deelterreinen. We kijken nu dan ook vooral naar wat er op die generalistische onderwerpen gebeurt, zodat we er klaar voor zijn op het moment dat AI zich ook op ons specialistische vakgebied begeeft. Want wij willen voorbereid zijn op wat de toekomst brengt en wat dat betreft in onze markten vooraan meelopen.”  

Van Traa Advocaten


« vorige pagina         meer nieuws »