Swiss Re: al 160 jaar lang Simply Human

We work to make the world more resilient; zo luidt het credo van Swiss Re, wereldleider op het gebied van herverzekeringen. Een zin die perfect aansluit bij het thema van het NARIM-congres dit jaar: Simply Human. En laat Swiss Re nu net een van de sponsoren zijn van dit evenement.

 

 

 

Jeroen Weurding, hoofd Benelux & NORDICS bij Swiss Re, mocht in 2012 het eerste kantoor in Nederland openen. Nu, 12 jaar later, is hij nog altijd werkzaam voor Swiss Re vanuit het kantoor in Hoofddorp. Wat opvalt in dat kantoor? Twee grote zee aquaria. Hij vertelt: “Bij Swiss Re hechten we grote waarde aan sustainability. Dat zie je ook terug in onze bedrijfsmissie. We hebben een enorm deskundig team met fijne mensen die goede contacten onderhouden met klanten en makelaars. Het menselijke aspect is een groot onderdeel van ons werk. Verzekeringen gaan over wederzijds vertrouwen en het vinden van elkaar. Dit geldt niet alleen voor communicatie tussen bedrijven, maar vooral ook voor mensen onderling.”


Jeroen vertelt over het ontstaan van Swiss Re, dat dit jaar 160 jaar bestaat. “De reden voor de oprichting was een houten huis in Zwitserland dat in brand vloog. Door een sterke wind verspreidde deze brand zich snel, waardoor een hele stad in vlammen opging. Dit leverde toentertijd een probleem op voor lokale verzekeraars; zij waren niet opgewassen tegen schades van een dergelijke omvang. Dit bracht stof tot nadenken om een extra laag op te zetten ter bescherming van kleine verzekeraars. In de afgelopen 160 jaar is de functie van het uitbetalen van schades na rampspoed te verdelen in twee categorieën. De eerste categorie is man made disasters, zoals het zinken van de Titanic. Onder de tweede categorie vallen natuurrampen zoals tsunami’s, orkanen en bosbranden. Als je kijkt naar de afgelopen 40 tot 60 jaar zie je dat onze data op het gebied van natuurrampen enorm zijn uitgebreid. De link tussen schade en klimaatverandering is overduidelijk. Wij willen dan ook graag met onze klanten hierover praten om te ontdekken hoe wij het verschil kunnen maken in de samenwerking.

Biodiversiteit
Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook het onderwerp biodiversiteit is voor ons een enorm belangrijk thema. Dat willen wij ook graag met onze klanten bespreken en ook dat onderwerp komt voort vanuit de risico gedachte. We hebben er denk ik 10 jaar geleden al veel aandacht aan besteed. Velen kennen de twee zee aquaria die wij op kantoor hebben wel. Daarmee willen wij het belang uitleggen van mangrove bossen en koraalriffen. Dat we enorm zuinig moeten zijn op de natuur en dat de natuur cruciaal is voor het zakendoen. Veel van onze klanten zijn namelijk afhankelijk van een gezonde biodiversiteit.” Jeroen refereert aan een rapport van de Nederlandse Bank van een aantal jaren geleden waarin biodiversiteit wordt aangemerkt als iets waar alles en iedereen die een beetje ‘risico-minded’ is zich zorgen over zou moeten maken. “En het liefst niet alleen zich zorgen maken, maar uiteindelijk ook actie ondernemen. Dat is niet gemakkelijk voor bedrijven, want hoe leg je die link en waarom? Maar veel bedrijven die serieus omgaan met sustainability management verdiepen zich daar steeds meer in en daar willen wij als verzekeraar ook graag een rol in vervullen.
Kijk naar het thema van dit jaar. Dan behoort het praten met elkaar over dit soort onderwerpen die van zo'n groot belang zijn voor onze en toekomstige generaties gewoon op de agenda te staan. Ook in verzekeringsland.”

 

Typerende trefwoorden
‘Lange termijn denken’ en ‘weerbaarheid’. Dat zijn volgens Jeroen trefwoorden die Swiss Re typeren, naast ‘sustainability’ en ‘vertrouwen’. “We zijn nu eenmaal een partij die gaat voor de lange termijn. Ook onze mensen zijn voor ons heel belangrijk en ook hen proberen wij voor langere tijd aan ons te binden. Zwitsers staan voor deskundigheid en dat staat ook voorop in de manier waarop wij zaken doen. Wij hebben de wens om met onze klanten de diepte in te gaan, wat leidt tot een samenwerking die bestendig is tegen ‘korte termijn schokken’. Ik denk dat dat ons typeert. We willen het echt samen doen. Samen met elkaar en samen met de klant.”

 

www.swissre.com


« vorige pagina         meer nieuws »