Rens de Jong: 'We moeten ons blijven openstellen voor veranderingen'

‘Als presentator ben je soms een spiegel en soms een aanjager. Voor mij is de uitdaging van het NARIM Congres om de mensen die online meekijken niet uitsluitend toeschouwer te laten zijn. Daarom ga ik de “thuiskijkers” er zeker actief bij betrekken,' aldus Rens de Jong, dagvoorzitter van het NARIM Congres.

 

Rens is geen vreemde in de wereld van NARIM. Hij was al een aantal keer dagvoorzitter tijdens NARIM Congressen. ‘Die congressen waren groots opgezet en druk bezocht. Nu is het anders. Maar het is wat het is. We zien om ons heen dat mensen met elkaar in connectie willen blijven. Daarom vind ik het interessant dat NARIM koos voor een hybride-gerichte aanpak.’

 

 

Versnelling

Het thema ‘NARIM Now! Deepdive into the 5th revolution’ leent zich ook voor deze aanpak. Rens de Jong: ‘Het wordt de toekomst. Bijkomend voordeel is dat je door een event online aan te bieden, een grotere doelgroep kunt aanspreken, dat is een interessant gegeven. Deze crisis heeft veel ontwikkelingen versneld. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat alles na een crisis weer wordt zoals het was. Ik geloof daar niet in, zeker als een crisis lang duurt. Op een gegeven moment is veel “het nieuwe normaal” geworden en moeten we veranderen, of we willen of niet. Zelf vraag ik mij wel eens af hoeveel mensen straks weer vijf dagen in de week naar kantoor gaan. ABN Amro heeft een onderzoek gedaan waaruit bleek dat slechts 4% van het personeel weer fulltime op kantoor wilde zijn. Dat heeft een enorme impact op de maatschappij: minder files, minder problemen met de balans tussen thuis en werk en de zorg voor de kinderen wordt makkelijker om een paar voorbeelden te noemen.

 

Veerkrachtig

We leren als gevolg van corona in korte tijd veel en het toont ons ook dat wij veerkrachtig zijn. Die flexibiliteitsspier blijven wij de komende tijd nog nodig hebben. Vanzelfsprekend is dit niet de laatste grote verandering die op ons afkomt. Veranderen is immers van alle tijden en het leven ging altijd door. Nu spreken we over de 90%-economie, dat wil zeggen dat ondanks alles wat is gebeurd, 90% van de economie kon doordraaien. Was corona ons twintig jaar geleden overkomen, dan had slechts 40% van de economie kunnen doordraaien. Technologie speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol. Maar pas op: de impact op de korte termijn wordt altijd overschat en de lange termijn wordt onderschat. Er vinden interessante ontwikkelingen plaats op het gebied van AI die ons werk enorm zullen veranderen. Ik geef een voorbeeld. Er is nu een nieuw language processing protocol ontwikkeld waarmee de computer teksten kan schrijven, GPT-3. Dan is het net of je met een mens zit te praten. Kijk je verder, dan zie je dat het een computer is die een mens imiteert. Dat is natuurlijk een wezenlijk verschil. Vergeet ook niet dat een computer niet dezelfde denkwijze en creativiteit heeft die mensen hebben.

 

Impact begrijpen en open communiceren

Het is ook niet zo dat alles wat ontwikkeld wordt, direct slaagt. Technologie wordt sneller ontwikkeld dan het wordt geaccepteerd. Zo was Microsoft Teams al jaren geleden in de zorg geïntroduceerd, maar pas sinds corona wordt het intensief gebruikt, simpelweg omdat het moest. Je hoeft dus niet altijd first mover te zijn, dan kun je ook veel geld verliezen, maar conceptueel begrijpen wat de impact kan zijn en daar open over communiceren, die houding zullen we de komende tijd allemaal nodig hebben. Niet alleen op het gebied van technologie, maar op alles.’


« vorige pagina         meer nieuws »