Onzekerheid als kracht: hoe Anchor en McLarens het brein inzetten bij risico's

Wat hebben schade-expertise en verzekeringsmakelaardij met gedragswetenschap en neurowetenschappen te maken? Meer dan je zou denken. Tijdens het NARIM-congres 2025 bundelen Anchor en McLarens Nederland hun krachten voor een sessie over ‘onzekerheidsintelligentie’: de kunst om met behulp van kennis over ons brein beter om te gaan met risico’s en onzekerheid. Een thema dat zowel bij Anchor als bij McLarens Nederland niet alleen past bij de inhoud van hun werk, maar ook bij de manier waarop beide organisaties zich ontwikkelen.

 

Siebe Prikker (l.), director en broker bij Anchor, en Pat Quintelier (r.), business developer bij McLarens.

 

Voor Anchor, verzekeringsmakelaar in de niches Marine, Energy en Construction, is onzekerheid geen bedreiging maar een bron van energie. Siebe Prikker, director en broker bij het Rotterdamse bedrijf, verwoordt het als volgt: “Onzekerheid geeft ruimte voor nieuwe stappen en het proces dat onzekerheid met zich meebrengt creëert vooruitgang. Deze filosofie zit diep verankerd in de organisatie en vormt de motor achter de indrukwekkende groei die Anchor doormaakte: van 30 medewerkers in 2020 naar 60 in 2025.”

 

Die groei is geen toeval, maar het resultaat van een scherpe focus. “Het is een samenspel van enerzijds de behoeften van onze klanten en anderzijds onze specifieke expertise”, aldus Siebe. “Door goed te signaleren waar onze klanten behoefte aan hebben en te weten waar Anchor goed in is, hebben we een transitie doorgemaakt die ons nu in staat stelt om een breed dienstenpakket aan te bieden.” De krapte op de arbeidsmarkt vormt daarbij een uitdaging, maar Anchor ziet die juist als kans: “We investeren in jonge mensen, schoolverlaters en zij-instromers van buiten de coassurantiemarkt. Dat levert nieuwe perspectieven op.”

 

Puzzelstukjes en perspectief
McLarens Nederland, gespecialiseerd in schade-expertise, spreekt in vergelijkbare termen over het thema van het congres: Embracing Uncertainty. Pat Quintelier, business developer, ervaart dagelijks dat het werk van de expert begint waar de zekerheid ophoudt. “Een schade is nooit zomaar een schade. Je moet puzzelen, interpreteren, verbanden leggen en vooral durven kijken naar wat je nog níét weet.” Dat vraagt niet alleen om ervaring, maar ook om een open en onderzoekende houding.

Tegelijkertijd worstelen ook hun klanten met nieuwe vormen van onzekerheid, vooral gedreven door technologische ontwikkelingen. “AI, nieuwe analysemethoden, veranderingen in wet- en regelgeving, al die elementen hebben impact op risico’s”, aldus Pat. “Het helpt om afstand te nemen en opnieuw naar de puzzel te kijken. Dan zie je vaak meer dan je dacht.” McLarens Nederland groeit mee met die ontwikkelingen: met een nieuw kantoor in Zwolle, uitbreiding van het dienstenaanbod én bewuste investeringen in de mensen die het verschil maken. “Technologie is een hulpmiddel, maar mensen blijven ons belangrijkste kapitaal. Zij maken het verschil”, benadrukt Pat. “Daarom investeren we in inwerktijd, begeleiding en opleiding. Dat levert kennis, ervaring en betrokkenheid op. En daar draait het om, want die drie elementen samen leiden tot langdurige relaties. Met klanten én collega’s.”

 

Onzekerheidsintelligentie: het brein als hulpmiddel
Tijdens de interactieve sessie onder leiding van gedragswetenschapper drs. Chantal van den Berg leren deelnemers hoe de werking van ons brein ons kan helpen – of juist hinderen – bij het omgaan met risico’s en verandering. Vanuit de neurowetenschap en gedragspsychologie geeft zij inzicht in de manier waarop we onder druk beslissingen nemen en hoe we onze ‘onzekerheidsintelligentie’ kunnen versterken.


Volgens de gedragswetenschapper is de mens geneigd terug te vallen op vaste patronen en aannames, zeker bij onzekerheid. Maar juist dan is het cruciaal om ruimte te houden voor reflectie, creativiteit en alternatieve perspectieven.

 

Oproep tot nieuwsgierigheid
Wat deze sessie onderscheidt, is dat het geen droge presentatie wordt, maar een interactieve ervaring waarin deelnemers worden uitgedaagd hun eigen denkpatronen te onderzoeken. Deelnemers leren hoe het brein reageert op onvoorspelbaarheid en welke strategieën helpen om daar effectief mee om te gaan. Als professional, als leider en als mens.

 

De kernboodschap die Anchor en McLarens Nederland met hun sessie willen meegeven, is simpel maar krachtig: zie onzekerheid niet als probleem, maar als bron van inzicht. Volgens Pat betekent dat ook dat je nieuwsgierig moet blijven. “Toets je aannames, stel vragen, en durf het ongemak op te zoeken. Juist daar ontstaat vaak de meeste waarde.”

 

Wat voor Siebe het belangrijkste is? “Dat deelnemers na afloop met een nieuw perspectief naar hun werk kijken. We hopen dat mensen zich bewuster worden van wat onzekerheid doet met hun beslissingen en dat ze leren hoe ze dat kunnen ombuigen naar iets positiefs.”

 

Over onze sponsoren

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over Anchor, en hier voor meer informatie over McLarens Nederland.


« vorige pagina         meer nieuws »