NARIM ondertekent Manifest Duurzaam Schadeherstel tijdens inspirerend Captains Dinner

In navolging op de presentatie van Susan Mogony en Geeke Feiter tijdens de NARIM-ALV van maart, was NARIM aanwezig bij het Captains Dinner van het Manifest Duurzaam Schadeherstel. Namens NARIM namen Joost Knoppers en Paul Thijssen (bestuursleden) en Karin Volgers (coördinator van het Kenniscentrum Sustainability) deel aan deze inspirerende avond. Met één duidelijke boodschap: NARIM onderschrijft het Manifest Duurzaam Schadeherstel van harte en zette ook haar handtekening op de deur.

 

Links: Karin Volgers en Paul Thijssen zetten hun handtekening op de deur. Rechtsonder: Joost Knoppers (l.) in gesprek met dagvoorzitter Richard Engelfriet (r.).


Duurzaam schadeherstel als gangbare praktijk
Het Manifest is een initiatief van Schoonmakend Nederland, het Verbond van Verzekeraars en het NIVRE. Zij willen samen met ketenpartners toewerken naar een sector waarin duurzaam schadeherstel de standaard is. Niet vervangen, maar herstellen. Niet automatisch nieuw, maar bewust omgaan met wat behouden kan blijven. Een ambitie die alleen haalbaar is als álle schakels in de keten meedoen, van schadehersteller tot eindklant. Juist daarom was het zo waardevol dat ook partijen uit de grootzakelijke markt en de VNAB vertegenwoordigd waren.

Samen werken aan versnelling
Tijdens het Captains Dinner werd stilgestaan bij de inzet van de partijen uit de eerste ‘wave’ van het manifest. Tegelijkertijd richtte de avond zich nadrukkelijk op de toekomst: hoe zorgen we voor versnelling? Welke rol kan elke organisatie spelen in de verdere transitie naar duurzaam schadeherstel?

Aan ronde tafels werd met vertegenwoordigers uit de hele keten gesproken over obstakels, kansen en concrete stappen. Praktijkvoorbeelden maakten duidelijk dat duurzaamheid in schadeherstel niet iets van morgen is. Nee, het gebeurt nu al. Zoals het gebruik van vochtsensoren voor efficiënter drogen of beter plannen om transportbewegingen te beperken.

De beweging groeit en NARIM doet mee
De sfeer was constructief, positief en vol enthousiasme. Steeds meer partijen sloten zich aan, letterlijk en figuurlijk. De symbolische deur waarop deelnemers hun handtekening zetten als teken van betrokkenheid, raakte gedurende de avond voller en voller. Startte het Manifest in 2023 nog met 20 ondertekenaars, aan het eind van de avond waren dat er al zo’n 50. Ook NARIM tekende mee.


Als beroepsorganisatie voor insurance en riskmanagers vinden wij het belangrijk om deze beweging te ondersteunen, ook al bepaalt iedere verzekerde uiteindelijk zelf in welke mate duurzaam schadeherstel mogelijk en wenselijk is. Duurzaam schadeherstel sluit naadloos aan op het streven naar een toekomstbestendige sector. Wij geloven dat samenwerking, bewustwording en concrete actie het verschil maken. En we dragen daar graag aan bij.

 

Wil je meer weten over het Manifest Duurzaam Schadeherstel? Lees deze artikelen maar eens. Of lees hier het verslag van de presentatie van Geeke Feiter en Susan Mogony tijdens de ALV van maart 2025.

 


« vorige pagina         meer nieuws »