Lengkeek: De belangrijke rol van vertrouwen

Vertrouwen speelt in de werkzaamheden van Lengkeek een grote rol. Dat bleek vooral toen een klant te maken kreeg met een allesverwoestende brand. Een verhaal uit de praktijk, verteld door schade-expert Helmut Vissers.

 

Zondag 11 juli 2021, onze telefoon ging. Het was de makelaar met de mededeling dat het pand van onze klant, een verwerker van kipproducten, in brand stond. Zij zijn de Nederlandse vestiging van een groot Duits moederbedrijf en zijn in de hele keten (van kuiken tot eindproduct in de winkel) actief. Iedere week vertrekken vanaf dit bedrijf in Bodegraven 85 vrachtwagens met kipproducten richting supermarkten en horeca.

 

 

Vertrouwen: snelheid is noodzakelijk

De brand is waarschijnlijk ontstaan in een hoogspanningskast die tegen het pand was gebouwd en is vervolgens naar binnen geslagen waar hij het machinepark volledig heeft verwoest. De rookwolken waren tot in de verre omtrek zichtbaar en de ravage was enorm. Die zondag zijn we al direct aan de slag gegaan. Wij raamden de totale schade op enkele tientallen miljoenen euro. Een van onze eerste “acties” was de verzekeraars melden dat snelheid in handelen belangrijk was omdat het erop of eronder was voor het bedrijf.

 

Vertrouwen: we gaan je verder helpen

Het onderzoeksbureau dat door de verzekeraar is ingeschakeld, heeft nooit exact kunnen achterhalen wat de bron van de brand was. Gelukkig was dit geen probleem qua polisdekking. De eerste week waren wij met een paar collega’s bij de klant aanwezig. De hectiek was enorm. Zo belde op maandag 12 juli een supermarktketen met de vraag wanneer het bedrijf weer kon leveren. En dat terwijl alles bijna volledig in de as lag... De ondernemer gaf aan dat hij werkte aan alternatieven en hoopte aan het eind van die week 20% van het assortiment weer beschikbaar te kunnen stellen. Dat hoefde niet meer, het contract werd gelijk ontbonden… Dit verhoogde de druk op ons om te presteren. Als er niet binnen een week duidelijkheid zou komen, zou het bedrijf ten onder gaan. De ondernemer was wanhopig en strijdbaar tegelijk. Wij gaven aan dat wij hem verder gingen helpen, dat gaf vertrouwen.

 

Vertrouwen: we betalen de huurprijs voor drie jaar

Het bedrijf beschikte over twaalf enorme roestvrijstalen sorteer- en verpakkingslijnen. Dat is niet zomaar vervangen. Gelukkig kon de machinebouwer binnen tien weken vier lijnen leveren. We gingen ook op zoek naar een grote hal die aan de richtlijnen van de Voedsel- en Warenautoriteit voldoet zodat de productie deels zou kunnen worden hervat. Die hal moest niet te ver van Bodegraven liggen omdat alle 200 werknemers, waarvan 80% Polen, in de directe omgeving wonen. Uiteindelijk zijn we in contact gekomen met de eigenaar van een geschikt pand in Barendrecht. De Voedsel- en Warenautoriteit gaf toestemming, maar er mocht geen rauw vlees worden verwerkt. Dit pand was voor drie jaar beschikbaar en de huurprijs was enkele miljoenen. We namen contact op met de verzekeraar en legden de situatie uit. Binnen een kwartier kregen we de toezegging. Terwijl er nog niets op papier stond, het huurcontract nog niet beschikbaar was en wij het pand uitsluitend op Funda.nl hadden gezien. Maar we wisten: het zat goed.

 

Vertrouwen: een voorschot van € 10 miljoen

Vervolgens zijn de machinelijnen besteld en in Barendrecht opgebouwd. Er was snel geld nodig. De machines moesten worden betaald, de ondernemer liep brutowinstderving op en hij moest zijn personeel vasthouden. We vroegen de verzekeraars om op korte termijn € 10 miljoen uit te keren. Op basis van onze inzichten, ervaring en schattend wat er aan waarde in het bedrijf stond, was dit geen probleem. Facturen hoefden niet direct te worden overlegd.

 

Vertrouwen: schakel een contra-expert in

In de polis stond het recht om een eigen deskundige te benoemen. Wij vonden dat verstandig, al was het alleen maar voor hoor en wederhoor. De verzekerde vond het vreemd dat wij een “tegenstander” aanboden. Maar wij overtuigden hem ervan dat als hij een contra-expert zou inschakelen, hij zich kon blijven focussen op de continuïteit van zijn bedrijf. Hij ging akkoord en het werkte voortreffelijk. De contra-expert en wij hadden de intentie er met elkaar uit te komen, zonder arbitrage. Dat lukte en binnen zes maanden hadden we een overeenkomst.

 

Vertrouwen: de rode draad

Het thema vertrouwen is de rode draad in dit verhaal. Dat ontstond al in de eerste dagen. Wij maakten de ondernemer duidelijk dat we hem binnen zijn polis zoveel mogelijk wilden helpen. Al na twee weken wisten we dat we het zouden redden. De huurlocatie was goed, de machines waren besteld, de productie kon weer in gang worden gezet, het personeel kon behouden blijven. Dankzij de flexibiliteit en het vertrouwen van alle partijen heeft de ondernemer zijn personeel en zijn klanten behouden, zelfs de klant die op 12 juli opzegde is weer terug. Nu is het bedrijf weer helemaal up and running!

 

www.lengkeek.nl/


« vorige pagina         meer nieuws »