Kijkje in de Koninklijke Wachtkamer van Amsterdam CS

Amsterdam Centraal Station beschikt over een Koninklijke Wachtkamer. De ruimte is ingericht voor gebruik door de koninklijke familie als die per koninklijke trein op reis gaat. De Koninklijke Wachtkamer is normaal gesproken niet toegankelijk, maar NARIM-leden mochten op 19 maart onder leiding van Ton Honing, Manager Representatie van NS, een kijkje nemen in de geheel gerestaureerde wachtkamer en de entree.

 

BHezoek Koninklijke Wachtkamer Amsterdam CS
 

De historie van de koninklijke wachtruimtes gaat een behoorlijke tijd terug. Die van Amsterdam tot 1889. Er zijn wachtruimtes op de stations van Amsterdam (Centraal), Baarn en Den Haag (Hollands Spoor), allen in de buurt van koninklijke paleizen. De wachtruimtes zijn eigendom van NS, net als de stations. De ruimtes zijn speciaal ingericht om te worden gebruikt door de koninklijke familie. Volgens het protocol hoeft de koning of koningin nooit te wachten. Dus als de monarch arriveerde, was alles tot in de puntjes in gereedheid gebracht.

 
Renovatie van twee jaar

Alle nog bestaande Koninklijke Wachtruimtes zijn de afgelopen jaren ingrijpend gerenoveerd. Ook die op Amsterdam CS. Deze renovatie duurde twee jaar. Begin 2018 werden nieuwe glazen puien onthuld, waardoor voorbijgangers naar binnen kunnen kijken in de monumentale ruimte en de trappen naar de wachtkamers zelf. Deze bevinden zich boven op perronhoogte, pal naast perron 1.

 

Speciaal voor de aanwezige NARIM-leden op de ledenbijeenkomst van 19 maart op Amsterdam CS in Café Brasserie Eerste Klasse, waren twee rondleidingen ondere leiding van Ton Honing van NS georganiseerd om een kijkje te nemen in de Koninklijke Wachtkamer. Deze ruimte is, net als Amsterdam CS, ontworpen door Rijksbouwmeester Pierre Cuypers. Van de oorspronkelijke architectuur is nog steeds veel te zien.

 

Bezoek Koninklijke Wachtkamer NARIM

 Ton Honing van NS vertelt over de vele wetenswaardigheden van
 de Koninklijke Wachtkamer.


« vorige pagina         meer nieuws »