Grote zorgen om geopolitieke risico's

De brexit, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de heffing van importtarieven op producten: het zijn voorbeelden van geopolitieke risico's waar het internationale bedrijfsleven last van heeft en gaat krijgen. De verwachting is dat economische confrontaties en fricties tussen grote mogenheden zullen in 2019 alleen maar gaan toenemen.

 
Global Risk Report 2019

Ondernemers uit de hele wereld maken zich veel zorgen over de geopolitieke ontwikkelingen van dit moment. Dat is het meest opvallende conclusie uit het 'Global Risk Report 2019', opgesteld door het World Economic Forum in samenwerking met Marsh en Zurich. Van de tien risico’s die in 2019 het komende jaar in belang zullen toenemen, zijn er liefst zeven van geopolitieke aard.

 

World Economic Forum

 
Grote impact van economische confrontaties

De top 10 wordt aangevoerd door toenemende economische confrontaties en fricties tussen de grote mogendheden in de wereld, die volgens maar liefst 91% van de respondenten het komende jaar zullen toenemen. Als tweede wordt genoemd de 'erosie' van multilaterale handelsregels en -overeenkomsten (88%) en als derde een toename van het aantal politieke confrontaties tussen de wereldmogendheden (85%).

 

Cyberaanvallen en diefstal van data en geld staat op de vierde plek. Deze risico's, zijn de eerste niet-geopolitieke risico's, gevolgd door disruptie in de uitvoering van werkzaamheden en infrastructuur.

 
Verlies van vertrouwen in overheden en veiligheidsallianties

De top-10 wordt gecompleteerd door het verlies van vertrouwen in collectieve veiligheidsallianties (73%), populistische en nationalistische agenda's van regeringen (72%), gekleurde nieuwsverstrekking en fake news (69%), nationale politieke polarisatie (67%) en identiteitsdiefstal (64%).

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat onzekerheid over wet- en regelgeving, de voortschrijdende technologische ontwikkelingen, crisis in de watervoorziening, weersextremiteiten, klimaatverandering en andere natuurrampen een grote impact zullen hebben op de activiteiten van ondernemingen.

Meer info: https://www.weforum.org/reports/the-global-risks-report-2019

 

 


« vorige pagina         meer nieuws »