FERMA Risk Management Seminar 2018 in Antwerpen

Jo Willaert: 'De Risk Manager als co-piloot van het topmanagement'

Corporate responsibility & sustainability en 'cyber' waren de twee hoofdthema’s van het FERMA Risk Management Seminar op 8 en 9 oktober in Antwerpen. 204 Risk-professionals uit 17 Europese landen, waaronder 84 Risk Managers, waren naar het Flanders Convention Center gekomen om deze twee belangrijke thema’s met elkaar uit te diepen. Onder de deelnemers ook diverse NARIM-leden.

 

FERMA Seminar 2018 Antwerpen

 
'Cyber' nummer één risico voor de komende jaren

'Cyber' en sustainability staan in de top 10 van belangrijkste risico’s, blijkt uit het FERMA Risk Management Survey, dat de afgelopen maanden onder Europese Risk & Insurance managers werd gehouden. ‘Cyber’ staat zelfs op de eerste plaats. Logischerwijs verdiende het onderwerp veel aandacht. Dat gebeurde tijdens dag 2 van het seminar.

 
Cybergeddon, a manageable risk

'Cybergeddon', a manageable risk? Dat was de centrale vraag die aan het begin van de tweede dag in de plenaire sessie door een panel werd belicht. Duidelijk werd dat het identificeren van de belangrijke risico’s, het mitigeren van deze risico’s en het al dan niet verzekeren van (bepaalde) risico’s en de impact van een cybericident geen eenvoudige vraagstukken zijn. Er zijn vele specialisten binnen de organisatie betrokken en vanuit elk specialisme is een specifieke inbreng nodig. Wel werd duidelijk dat de Risk Manager de persoon bij uitstek kan zijn om hierbij het initiatief te nemen en een coördinerende rol te vervullen.

 
FERMA 2018 Quantification cyber risks

 
Uitkomst FERMA 2018 Risk Management Survey

Meer dan een derde van de Risk Managers die hebben meegedaan aan het FERMA 2018 Risk Management Survey zijn betrokken bij de transformatie van hun organisaties naar het analyseren en zo goed mogelijk beheersbaar maken van de risico’s die de snelle digitalisering met zich meebrengen. De relatie tussen Risk Management en IT, twee jaar terug nog een redelijk 'achtergebleven' terrein, bereikt nu het first tier level. Het zijn volgens FERMA President Jo Willaert stappen naar een situatie waarin cyberrisks ‘manageable risks’ worden.

 

FERMA 2018 Cyber insurance


Cyber insurance

Het toepassen van lessons learned, het kwantificeren van cyberrisico’s en Preparing for cyber insurance waren drie onderwerpen die op cyber-gebied nader werden behandeld. Wat betreft het laatste onderwerp werd het rapport ‘Preparing for cyber insurance’ gepresenteerd en uitgediept. Een belangrijke handleiding om tot de juiste ‘cyber underwriting information’ te komen. Dat kan weer leiden tot goede vergelijkbare offertes van verzekeraars.

 
FERMA 2018 climate change

 

Het onderwerp Corporate responsibility & sustainability werd op de eerste dag verder uitgediept, onder meer over de ontwikkeling hoe de Environmental Laibility Directive (ELD) de environmetal liability insurance market heeft veranderd. Annemarie Schouw (Tata Steel) maakte deel uit van het panel. Sustainability en good corporate behaviour zijn belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die ondernemingen dwingen tot maatschappelijk verantwoord gedrag. Dat betreft van alles: aandacht voor het milieu, goed omgaan met resources, integriteit en het vermijden van omkoping en corruptie. ‘Het heeft alles te maken met de footprint en de bijdrage aan de welvaart van de samenleving als geheel,’ aldus Jo Willaert.

 
'Genoeg uitdagingen'

Voor de Risk Manager zijn er genoeg uitdagingen, stelde hij. ‘De Risk Manager kan de co-piloot zijn van de board en het topmanagement in deze transformaties.’

 


« vorige pagina         meer nieuws »