Cyberveiligheid: Nederland wereldwijd op de negende plek

Nederland staat wereldwijd op de negende plaats als het gaat om cyberveiligheid. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het Britse technisch onderzoeksbureau Comparitech naar de mate van cybersecurity in totaal 60 landen. In het onderzoek zijn zeven cyberveiligheidsaspecten onder de loep genomen.

 

Cyberveiliigheid: Japan op eerste plaats
Japan staat op de eerste plaats als het gaat om cyberveiligheid. De beste score in West-Europa is voor Frankrijk, al stellen de onderzoekers dat geen enkel onderzocht land op alle punten hoge ogen gooit. In alle onderzochte landen zijn belangrijke verbeteringen mogelijk. In Europa blijven ook Denemarken, Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk Nederland voor.


Met malware geïnfecteerde smartphones
De onderzoekers hebben onder meer het percentage met malware geïnfecteerde mobiele telefoons en computers onderzocht. Het gaat hier om software die is gemaakt om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot een systeem. Tevens is gekeken naar het aantal zogeheten financiële malwareaanvallen, waarbij internetcriminelen via schadelijke programma’s erop uit zijn geld van bankrekeningen te halen.

Hoe actueel is de wetgeving?
Verder is onderzocht in hoeverre landen zijn voorbereid op cyberaanvallen en hoe actueel de wetgeving is op het gebied van cyberveiligheid. Ook is gekeken naar het percentage telnetaanvallen (techniek die wordt gebruikt om mensen kwaadaardige software te laten downloaden) en het percentage aanvallen door 'cryptominors' (pc’s die een transactie in blockchain behandelen, waarbij een beloning volgt in de vorm van cryptomunten).


Cybersecurity: Japan is het best scorende land
Het percentage mobiele telefoons dat is geïnfecteerd met malware ligt op 3,71%. Het best scorende land is Japan (1,34% geïnfecteerde telefoons), Bangladesh scoort met 35,91% het slechtst. Het aantal Nederlandse computers dat is besmet ligt op 8,1%. Op dit punt is Denemarken koploper met 5,9%. Hekkensluiter is Algerije waar 32,41% van de computers geïnfecteerd is.


Malwareaanvallen
Duitsland is het land met het hoogste aantal financiële malwareaanvallen: 3%. In Nederland ligt dit percentage op 0,6. China doet het slecht met de telnetaanvallen: 27,15%. Het Nederlandse percentage ligt op 0,32. Het  laagste percentage telnetaanvallen, namelijk 0,01, komt voor in zowel Algerije en Oezbekistan als in Sri Lanka.

 
Cryptominors

Oezbekistan scoort weer slecht als het om het percentage aanvallen door cryptominors gaat: 14,23%. Denemarken doet het hier met 0,61% van de gebruikers het beste; het Nederlandse percentage aanvallen ligt op 1,06.

Cyberaanvallen

Vietnam is het slechtst voorbereid op cyberaanvallen, Singapore het best. Nederland zit hier ook bij de 10 minst scorende landen. Qua wetgeving doet Algerije het het slechtst, Frankrijk, China, Rusland en Duitsland het best; Nederland bevindt zich in de middenmoot.

 

Achterstand in mkb
Uit onderzoek van het CBS uit 2018 komt naar voren dat vooral grote bedrijven veel doen aan cybersecurity en het voorkomen van cyberaanvallen en de schade van dit soort digitale aanvallen. Bedrijven in het mkb hebben op dit gebied een achterstand. Terwijl met relatief eenvoudige maatregelen de risico's al enorm zijn te beperken. Denk hierbij aan goede antivirussoftware, sterke wachtwoorden en het goed informeren van medewerkers en gebruikers.

 

Website Comparitech >>


« vorige pagina         meer nieuws »