Cyber in Europa grootste dreiging

World Economic Forum: grootste zorgen om de gevolgen van economische risico's

Bedrijven over de gehele wereld zijn het meest bezorgd over de gevolgen die economische risico's kunnen hebben. In Europa blijven cyberrisico's de grootste bedreiging. Dat blijkt uit onderzoek van het World Economic Forum. Het onderzoek werd gehouden onder een kleine 13.000 bedrijven in meer dan 130 landen.

 

 

Top-5

Gevraagd werd een top-5 samen te stellen van de grootste bedreigingen en dat leverde per continent en per land aanzienlijke verschillen op. Opvallend is dat fiscale risico's (als onderdeel van de economische risico's) als de grootste bedreiging werden genoemd. Andere economische risico's in de top-5 zijn werkloosheid en onderbezetting. Ook de energieprijs is in de top van de klassementen te vinden.

 
Cyberaanvallen

Cyberaanvallen stegen in de top-5 van Europa en Noord-Amerika van de vijfde naar de tweede plek. Ook het falen van nationaal bestuur en de sociale instabiliteit in bepaalde gebieden worden als een belangrijke dreiging genoemd.

 

Top-10 wereldwijd

De wereldwijde top-10 bedrijfsrisico's ziet er als volgt uit:

 

1. Fiscale crises

2. Cyberaanvallen

3. Werkloosheid of onderbezetting

4. Energieprijsschok

5. Falen van nationaal bestuur

6. Vergaande sociale instabiliteit

7. Gegevensfraude of gegevensdiefstal

8. Conflicten tussen staten

9. Falen van kritieke infrastructuur

10. Asset-'bubble'

 

 
Nederland

In Nederland worden niet alleen cyberaanvallen, maar ook datafraude en datadiefstal en de dreiging van terroristische aanslagen als grote risico's gezien.

 

In andere regio's dan Europa en Noord-Amerika ziet men met name milieugerelateerde risico's als grote bedreigingen. Met name in Zuid- en Oost-Azië hebben verwoestende natuurrampen voor veel schade en ontwrichting van de economie gezorgd. In Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied scoren de sociale omstandigheden hoog als het gaat om het benoemen van bedreigingen.

 
Samenwerking is cruciaal

Het World Economic Forum noemt samenwerking als cruciaal element om in de wereldwijde economie risico's effectief te lijf te kunnen gaan. Overheden moeten zich bewust zijn en blijven dat ze niet te gemakkelijk geld uitgeven en schulden aangaan. In elk geval niet meer dan ze zich kunnen veroorloven. Samenwerken is ook van belang in het tegengaan en voorkomen van cyberaanvallen. Zeker in een open, wereldwijde economie. Ook daarvoor moeten alle betrokkenen (overheden en bedrijven) met elkaar in gesprek, nog veel meer dan nu.


« vorige pagina         meer nieuws »