De impact van Covid-19 op de 'three lines of defense'

Hoe kijken de three lines of defense binnen een onderneming (bestuurders en directeuren, Risk Managers en Internal Auditors) naar de effecten van Covid-19? Wat is er anders, wat werkt minder goed en wat zal blijven? Daarover ging het onlangs in een webinar met drie vooraanstaande vertegenwoordigers uit deze drie groepen.

 

Webinar

Het webinar vond plaats op initiatief van ecoDa, de Europese vertegenwoordiger van Board Members van bedrijven in allerlei sectoren. Ongeveer 50.000 Board Members uit 21 landen hebben zich in ecoDa verenigd.

 

De twee andere partijen 'aan tafel' waren ECIIA, de Europese organisatie van Internal Auditors en FERMA, de Europese koepel van Risk Management Associaties. FERMA werd vertegenwoordigd door President Dirk Wegener.

 

ecoDa webinar three lines of defense

 

Online, de nieuwe norm

Als één ding duidelijk is geworden gedurende de Covid-19 pandemie, dan is het dat 'digitaal' werken  in zeer kort tijdsbestek is uitgegroeid tot een soort van nieuwe norm, ingegeven door de omstandigheden. De omschakeling werd in heel veel gevallen snel gemaakt, constateerde het drietal sprekers en heel veel processen zijn ondanks alle fysieke beperkingen toch door blijven gaan.

 

'Discussies gaan minder diep'

Ook Board Members vergaderen nu heel vaak online, vertelde Leena Linnainmaa namens ecoDa. Dat is bij de helft van de aangesloten bedrijven het geval. Maar discussies zijn vaak oppervlakkiger en gaan minder diep. ‘Voor heel veel operationele en praktische zaken kun je hiermee prima uit de voeten, zo is gebleken. Maar als het gaat om strategische issues, zoals innovaties, en het beleid voor de langere termijn, is het toch effectiever als je elkaar fysiek ontmoet. Dat geeft toch een andere dynamiek en leidt overall toch betere resultaten. De verwachting is dat "virtual board meetings" ook in de toekomst zullen blijven.

 

Incentives en beloningen

Ook wat betreft beloningen heeft Covid-19 zaken veranderd. De criteria voor short term incentives is in meer dan de helft aangepast als gevolg van de crisis. De criteria voor de lange termijn beloningen is in veel minder gevallen aangepast aan de huidige situatie.

 

Risk Management volop in de bestuurlijke schijnwerpers

Verheugend voor Risk Managers is dat de aandacht voor dit thema door de huidige pandemie veel meer in de belangstelling is komen te staan, ook op het hoogste bestuursniveau binnen bedrijven. Dirk Wegener, FERMA President, refereerde aan het FERMA-onderzoek van april 2021 waarin de consequenties van Covid-19 uitgebreid aan de orde zijn gekomen. ‘De huidige crisis heeft duidelijk gemaakt dat risico’s en Risk Management voor elke zichzelf respecterende onderneming een belangrijk onderwerp zijn.’

 

Wat zijn de kroonjuwelen van je bedrijf en hoe bescherm je deze tegen de gevolgen van - bijvoorbeeld - een pandemie?

‘Risk-issues hebben een veel prominentere plek gekregen op de bestuurlijke agenda’s. Wat is de risicostrategie van je onderneming, wat is je risk appetite en hoe ga je risico’s mitigeren? Wat zijn eigenlijk de kroonjuwelen van je bedrijf en wat ga je doen om deze zo goed mogelijk te beschermen? Dit soort vragen zijn nu aan de orde. In steeds meer raden van bestuur wordt een van de leden specifiek benoemd als contact voor Risk Management. Waar dat tot voor kort vooral een van de taken van de CFO was, zie je dat nu veranderen.’

 

Kansen voor Risk Managers

Kansen voor Risk & Insurance Managers om zich (nog) beter te profileren binnen de organisatie. Wegener: ‘Het specialisme van Risk Management blijft zich juist in deze crisistijd snel ontwikkelen. Dat biedt kansen voor tal van mensen die in onze beroepsgroep werkzaam zijn. Iets waarop wij al veel langer op wijzen. De behoefte aan een Europese certificering als maatstaf voor kwalitatief hoogwaardige Risk Managers blijft groot. Dat blijven we stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld via onze Rimap-opleiding.’

 

Relevante links

Rapport ecoDa Global Trends »

ECIIA GNDI 2021 Survey »

Risk Management and resilience »

 

Webinar terugkijken »


« vorige pagina         meer nieuws »