Context: Heb je AI nodig om in de race te blijven?

“Bij de behandeling van complexe schades is persoonlijk contact met alle stakeholders belangrijk om de juiste maatregelen te nemen. Dat kun je niet overlaten aan kunstmatige intelligentie. Dat neemt niet weg dat ook wij ook gebruikmaken van innovatieve applicaties, bijvoorbeeld om data automatisch te laten analyseren. Kijk maar naar het door ons ontwikkelde roetonderzoek waar we metingen verrichten en data verzamelen die op locatie direct inzicht geven in de mate van vervuiling. Maar onze toegevoegde waarde in complexe dossiers zit ‘m echt in het menselijke aandeel.” Aan het woord is Michael Blonk, Managing Partner van Expertisebureau Context BV.

 


Michael Blonk is Managing Partner van Expertisebureau Context BV

“Stel, er is een grote brandschade in een complex productiebedrijf. Het bedrijf is niet compleet afgebrand, maar de productie ligt wel stil omdat een essentieel onderdeel het niet meer doet. Met de kennis van de mensen die bij dat bedrijf werken, gecombineerd met onze manier van denken en onze vaardigheden om zaken op te lossen, krijgen wij zo’n bedrijf weer up-and-running. Zoiets doe je niet met een vraag aan chatGPT. Nee, wij gaan in gesprek op zoek naar de do’s en dont’s om te ontdekken hoe je het hart van de onderneming weer laat kloppen. Om die puzzelstukjes bij elkaar te krijgen en te laten werken, daarvoor is de menselijke factor heel belangrijk.”

 

Roetonderzoek
Er zijn uiteraard wel aspecten in het werk van Context die sterk afhankelijk zijn van innovaties. Kijk maar eens naar het door hen ontwikkelde roetonderzoek dat ter plekke kan worden uitgevoerd en snel uitslagen oplevert, zodat de bedrijfsonderbreking beperkt kan blijven. “En ja, we bekijken ook nu weer een aantal andere innovaties. AI eigent zich wellicht wel voor onze bedrijfsschade-risicoanalyses en onze bedrijfscontinuïteitsplannen, maar de kern van ons werk, dat blijft toch echt mensenwerk. Schadebeperkende maatregelen in property- of recallzaken nemen wij in goed overleg met alle stakeholders, waarbij de menselijke maat bepalend is.

Het eindrapport wordt ook bepaald door de inspanningen van de expert. Dat is iets dat je – nog – niet aan AI kan overlaten. Daarbij vragen wij ons af of onze klanten en NARIM-leden gebaat zijn bij een situatie waarbij een AI-tool door de vraagstelling en inbreng wordt gevoed met bedrijfsgevoelige informatie om bijvoorbeeld een rapportage te fabriceren. Eerste experimenten hebben ons geleerd dat ons werk zo specifiek is dat een tool als chatGPT dat nog niet kan overnemen: de verificatie van data, het scheiden van de zin en de onzin, de juiste verbanden leggen, dat is en blijft mensenwerk. En daar zit onze toegevoegde waarde.”

 

Specialistisch werk
Hoe Context ervoor zorgt in de race te blijven? “De specialistische hoek waarin wij nu eenmaal zitten blijft volgens ons voorlopig mensenwerk. Dat neemt niet weg dat wij ontwikkelingen op het gebied van AI voortdurend volgen en kijken of ze eventueel toepasbaar zijn in ons vak. Maar zoiets willen wij alleen overwegen als het ons werk efficiënter maakt én als het ten goede komt aan de kwaliteit die opdrachtgevers nu eenmaal van ons gewend zijn. Dus, om antwoord te geven op de vraag hoe wij in de race blijven: juist met het menselijke aspect bij het leveren van topprestaties.”

www.contextbv.com


« vorige pagina         meer nieuws »