Chubb: Nieuwe technologieën en tools transformeren het verzekeringsvak

Het Internet of Things, geavanceerde data analyse, robotisering, blockchain, kunstmatige intelligentie: digitale transformatie wordt gedreven door een heel scala aan nieuwe technologieën en tools. Ron Verhulsdonck, Country President Benelux: ‘Bij Chubb zetten we deze onder andere in om efficiënter te werken en de wijze waarop wij risico’s onderschrijven te verfijnen. De potentiële impact gaat echter verder: ze transformeren het verzekeringsvak.'

 

Geavanceerde tools

Hij vervolgt: 'We kunnen tegenwoordig steeds meer informatie uit steeds meer bronnen verzamelen, en de tools om die data te analyseren worden steeds geavanceerder. Dit maakt het mogelijk om risico’s beter in kaart te brengen en beperken.

 

Wearables

Een heel praktisch voorbeeld is de inzet van wearables op bijvoorbeeld logistieke afdelingen. Logistieke medewerkers lopen meer dan gemiddeld risico op ergonomische blessures. Er zijn testen gedaan met wearables die waarschuwen als een medewerker een risicovolle houding aanneemt. Hieruit blijkt dat het aantal risicovolle houdingen met maar liefst 50% kan afnemen, wat de kans op blessures aanzienlijk verkleint.

 

Omgevingssensoren

Ook de toepassing van omgevingssensoren is veelbelovend. Zo worden waardevolle kunst- of wijncollecties beschermd door sensoren die tijdig veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid opmerken en automatisch preventieve acties in gang zetten. Dit soort sensoren worden ook in ziekenhuizen ingezet om toename in trillingen te detecteren die gevoelige ziekenhuisapparatuur kunnen beschadigen.

 

 

Inzet drones

Een heel ander voorbeeld van technologische innovaties in het verzekeringsvak zijn drones: die maken het onder andere mogelijk om de schade na natuurrampen snel in kaart te brengen, zodat claims sneller afgehandeld kunnen worden.

 

Rol verzekeraars verandert

Dit zijn hele praktische voorbeelden, die duidelijk laten zien hoe tastbaar de voordelen van nieuwe technologieën kunnen zijn. Maar de impact gaat verder: de toepassing van technologische innovatie en geavanceerde analyse van big data verandert ook de rol van verzekeraars. We gaan veel meer van vergoeden naar dienstverlening waarbij we klanten helpen hun inzicht te verbeteren in hun blootstelling aan risico’s, zodat zij betere en passendere maatregelen kunnen nemen om die risico’s te beperken.’


« vorige pagina         meer nieuws »