Betalingstermijn facturen vier dagen opgerekt

Nederlandse bedrijven namen vorig jaar gemiddeld 53 dagen om rekeningen te betalen. Dat is vier dagen meer dan in het jaar daarvoor.

Internationaal onderzoek Euler Hermes

Op de internationale ranglijst van snelle betalers is Nederland gezakt van de tweede naar de zevende plek. Dat blijkt uit een overzicht dat is opgesteld door Euler Hermes, 's werelds grootste kredietverzekeraar.

Euler Hermes

 

China erg trage betaler

Maar nog altijd is Nederland een positieve uitzondering in vergelijking met veel andere landen. Over de hele wereld genomen duurt het gemiddeld 65 dagen voor een rekening wordt betaald. In China gold het vorig jaar een gemiddelde betalingstermijn van 92 dagen, in Griekenland was dat 90 dagen en in Italië 86 dagen. Nergens verslechterde de betalingsdiscipline zo sterk als in dat land.

Uit langjarig onderzoek blijkt ook dat er een verband is tussen de conjunctuur van de economie en betalingstermijn. Bij een zwakkere economie gaan bedrijven sneller achter het op tijd betalen van facturen aan.

MKB: facturen binnen 30 dagen betalen

Niet alleen het grootbedrijf heeft last van een langere betalingstermijn, ook het MKB. MKB Nederland wil een verplichting dat grote ondernemingen hun rekeningen voortaan binnen dertig dagen hun rekeningen moeten betalen. Dat blijkt uit een recente brief van de ondernemersvereniging aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken.

 

Sinds 1 juli 2017 is wettelijk vastgesteld dat grote bedrijven kleinere leveranciers binnen zestig dagen moeten betalen. Dat was toen al een aanscherping, maar die werkt niet afdoende, zo stelt MKB Nederland. Steeds meer zoeken grote bedrijven de uiterste grens op van die 60 dagen.

Voorzitter Jacco Vonhof hierover op BNR Radio: 'Voor de grote bedrijven is het zo lang mogelijk uitstellen van de betaling een vorm van cashmanagement. Ze beschouwen de kleine bedrijfjes als een enorme bank. MKB-ers hebben daar veel last van.'

Slecht vooruitzicht

MKB Nederland vindt het zorgelijk dat de betaaltermijnen oplopen in een tijd dat het veel bedrijven voor de wind gaat. De verslechtering van de betaalmoraal bij grote bedrijven kan volgens Vonhof ernstige gevolgen hebben. 'Als bedrijven nu al de rekeningen niet op tijd betalen, wat doen ze dan als het slecht gaat?'

 

 

 

 

 


« vorige pagina         meer nieuws »