Tijdens het NARIM-congres slaan AXA XL en Marsh McLennan de handen ineen voor een gezamenlijke sessie met de titel Energietransitie: Hoe verzekeren we een Duurzame Toekomst. De energietransitie vormt een van de grootste uitdagingen én kansen van deze tijd. Maar met innovatie komen ook nieuwe risico’s en onzekerheden. Hoe bereid je je daar als insurance manager op voor? En wat vraagt dat van verzekeraars en makelaars?
Toine van Male (Commercial Director bij Marsh McLennan) en Anique Erkens (Head of Distribution bij AXA XL)
Toine van Male (Marsh McLennan) en Anique Erkens (AXA XL) geven alvast een inkijkje in hun visie. Hun gezamenlijke boodschap: onzekerheid is niet te vermijden, maar wel te omarmen, mits je het strategisch aanpakt.
De kracht van proactief risicomanagement
Voor Anique Erkens, Head of Distribution bij AXA XL, is het thema Embracing Uncertainty actueler dan ooit. “Wereldwijde risico’s zoals klimaatverandering, geopolitieke instabiliteit en cyberdreigingen zijn met elkaar verweven. Dat creëert een polycrisis die vraagt om gecoördineerde en systemische oplossingen.” Die complexiteit vraagt volgens haar niet alleen om technische kennis, maar vooral ook om samenwerking en bereidheid om het onbekende te verkennen: “Wij zoeken bewust de balans tussen wat we kunnen onderbouwen en wat we durven aan te gaan. Ook als dat nieuwe, nog onbewezen risico’s betreft.”
Ook Toine van Male, Commercial Director bij Marsh McLennan, ziet hoe belangrijk het is om niet weg te lopen voor onzekerheid. “Voor ons betekent ‘Embracing Uncertainty’ dat we risico’s niet als een last zien, maar als een kans om organisaties wendbaarder en veerkrachtiger te maken. Risico’s moeten de strategie ondersteunen, niet blokkeren. Dat vraagt om vertrouwen, transparantie en samenwerking in de driehoek klant, makelaar en verzekeraar.”
Trends die alles veranderen
Beide bedrijven signaleren grote verschuivingen in hun werkveld. Bij Marsh McLennan zijn dat onder andere klimaatverandering, digitalisering en geopolitieke spanningen. “Deze trends vragen om een fundamenteel andere rol van de makelaar”, aldus Toine. “We bewegen richting een strategisch risicopartner. Dat betekent: eerder aan tafel, sneller kunnen schakelen en investeren in technologie.”
AXA XL ziet soortgelijke bewegingen, vooral rond klimaatgerelateerde risico’s. “We investeren in digitale platforms zoals onze AXA Digital Commercial Platform en zetten sterk in op preventie”, vertelt Anique. “Bijvoorbeeld met geospatiale technologie om natuurrampen zoals bosbranden te voorspellen. Zo helpen we klanten beter geïnformeerde keuzes te maken en verliezen te beperken.”
Co-creatie en innovatie
Concrete oplossingen ontstaan volgens beide sprekers alleen door nauwe samenwerking met klanten én elkaar. Toine noemt het supply chain platform Sentrisk als voorbeeld. “Dit platform helpt bedrijven inzicht te krijgen in verstoringen in hun wereldwijde ketens, door geopolitieke risico’s of klimaatgerelateerde events. Het is ontwikkeld in co-creatie met onze collega’s van Oliver Wyman, een ander onderdeel van Marsh McLennan. Zo versterken we elkaars expertise.”
Bij AXA XL is al enige jaren geleden gestart met meerdere best practice-groepen op het gebied van duurzame energie, waaronder offshore wind, zonne-energie, waterstof, bioenergie, battery energy storage systems and carbon capture utilization and storage.
Michaela Chira, energy underwriter AXA XL, is betrokken bij meerdere van deze groepen en leidt de bioenergy groep. “Volgens haar zorgen deze groepen ervoor dat onze underwriters goed beslagen ten ijs komen en klanten optimaal kunnen ondersteunen bij nieuwe risico’s in opkomende sectoren. Zeker in sectoren als (nieuwe ontwikkelingen in) duurzame energie is het cruciaal dat we nauw met onze klanten samenwerken en kennis delen.”
Risico als groeikans
Volgens Anique en Toine is onzekerheid niet alleen iets om op te anticiperen, maar juist ook een katalysator voor innovatie. “Door risico’s deels over te nemen via verzekeringsoplossingen, geven wij klanten ruimte om te experimenteren met nieuwe technologieën”, licht Anique toe. “Onze samenwerking met cybersecuritydiensten helpt klanten ook bij digitale veerkracht.”
Toine vult aan: “Onzekerheid biedt ruimte voor groei, als je durft te experimenteren en te leren van fouten. Wij helpen klanten niet alleen met het afdekken van risico’s, maar begeleiden hen ook bij strategische keuzes en innovaties. Risicomanagement is vandaag de dag net zo goed verandermanagement.”
‘Creëer een cultuur van nieuwsgierigheid’
Wat moeten deelnemers vooral meenemen uit de sessie op het NARIM-congres? Volgens Toine: “Ik hoop dat deelnemers beseffen dat onzekerheid ook een kans is. Door proactief te zijn, nieuwe ideeën te verkennen en te vertrouwen op samenwerking, kun je veel meer aan dan je denkt.” Zijn tip aan andere professionals: “Creëer een cultuur van nieuwsgierigheid. Stimuleer het stellen van vragen, het verkennen van nieuwe oplossingen en het leren van fouten.”
Anique sluit zich daarbij aan en benadrukt het belang van langetermijndenken: “Risico’s zijn steeds meer verweven met maatschappelijke ontwikkelingen. Alleen door samen te werken aan structurele oplossingen met klanten, makelaars en experts bouwen we aan echte veerkracht. En dat is precies wat deze tijd vraagt.”