Peptalk coach Maarten: Wat heeft de Class of 2019 geleerd?

NARIM University was het thema van het succesvolle congres dat op donderdag 23 mei in De Doelen in Rotterdam plaatsvond. Maarten Bouwhuis vervulde de rol als coach voor de 360 studenten met verve. 

 

Aan het eind van de dag, gaf hij, zoals het een ware coach betaamt, een heuse peptalk!  

 

 

Peptalk: Wat hebben we geleerd als Class of 2019?

Beste mensen, teamgenoten, liefhebbers van het vak, avonturiers,

 

We staan aan het einde van het trainingskamp. De wedstrijd gaat beginnen. Norbert is erbij, de coach staat straks aan de kant.

 

In een dag bent u veranderd van Risico Manager naar Adventure Manager. U bent niet meer risico-savers… wat toch een beetje in uw dna zit. Nu denkt u in mogelijkheden.

 

De verwondering begint vandaag. En verwonderen blijkt verwarrend eenvoudig. Dit is nieuw gedrag, niet alleen intentie. Dus wat doet u als een teamgenoot een azijnpisser blijkt te zijn, een zeikstraal… Van die types die altijd een half leeg glas zien. Ze trekken het gordijn open en zeggen: het regent, dat heb ik weer!... Wat doen wij?

 

Ons team stelt vragen. Is blij met de azijnzeiker, want we kunnen hem helpen.. en dat geeft ons een geweldige dag. Direct gedrag en niet alleen intentie.

 

In ons team draait het om gedrag. ‘Heb je ooit iets geleerd, zonder het te doen?’ vroeg Jan. Na dit trainingskamp, begint de wedstrijd. En wat gebeurt er dan?... Ik stel maar vragen.

 

‘Het gedrag van mensen is wat er off stage leeft!’zei Thijs Homann.

 

Er is dus on stage en off stage gedrag. Wat zegt dat over Jan en over mij? En over jullie rol als Class of 2019?

 

Met managers, bazen, HR-mensen erbij vertonen we on stage gedrag. We spreken braaf-taal en gaan werkje spelen.

 

Maar als team, als Insurance- en Riskmanagers hebben we wel een opdracht. Om niet in problemen te spreken. De vierde industriële revolutie grijpt om ons heen. Maar verzekeren en riskmanagement is zo traditioneel. We houden niet van innovatie, dat roept weerstand op.

 

Bevalt deze innovatieve NARIM University een beetje? ;-)

 

Als we het veld ingaan komen we ook in de spotlights. Onze reputatie kan schade oplopen. Met een hoge snelheid. Wat is het ergste dat ons kan gebeuren? René van Leeuwen van Dumpert presenteerde vandaag gênante situaties door virale video’s die schade brengen. Als hoofdcoach dacht ik even: ‘Wat zegt het over Dumpert zélf, dat zij ruimte bieden aan het plaatsen van gênante video’s?’ Maar oké, het is de realiteit.

 

En uiteindelijk doet u het zelf. Uw leven ligt aan u, zei Jan.

 

De crisis wordt pas echt groot bij grote calamiteiten. Ook daar bent u in dit trainingskamp op voorbereid.. ‘niet de realiteit maar de verhalen zorgen voor de emotie’, zei Jan.. Maar in dit geval?

 

Daar stond Huib Gorter, Europese baas van Malaysia Airways ten tijde van MH17. De organisatie was chaos. Orde brengen in chaos. Prioriteiten stellen. Focus op de mensen. People first strategy, eigen collega’s en nabestaanden.

 

De Nederlandse overheid beschermt op Schiphol nabestaanden tegen Amerikaanse letselschade-advocaten. Wat ben ik toch blij met ons land.

Door de overheid, de media-aandacht, de grootte van de ramp, moet je een parallel universum in de smiezen hebben. Grote krachten om je heen.

 

Als we willen winnen, kunnen we ook sterspelers kopen. Als we gaan sporten naast een kerncentrale die ontploft komt er 1,2 miljard vrij. In de toekomst wordt dit 2,3 miljard. Ons BBP is 725 miljard. Veel geld voor een speler, maar toch een schijntje.

 

Wordt de peptalk van de coach nu wat absurd? Nou ja. Een kernramp kan gebeuren, dus het is maar goed dat juristen onderhandelen voor ons transfergeld.

 

The Captive training heeft de coach ervaren als keeperstraining, terwijl ikzelf altijd spits ben... ongrijpbare types ;-)

 

Net als het idee om spelers-management (underwriting) wereldwijd te organiseren. Persoonlijk geloof ik in de schaalgrootte van een kleedkamer; dan kennen de mensen elkaar en gaan ze voor elkaar door het vuur.

 

Nu het spel gaat beginnen, willen we natuurlijk dat het eerlijk gaat. Aan vals spelen en doping heeft deze coach een grote hekel. Maar ja, hackers liggen overal op de loer. Alle businesses worden meer connected, dus ook kwetsbaar voor cyber risks. Gelukkig is er tegenwoordig een VAR. Steeds meer verzekeraars hebben een cyberrisico polis. Maar het meeste werk steken zij in preventie. Hoe bescherm je jezelf tegen valsspelers? En wie zijn de valsspelers? Jullie bedrijven zijn zo verweven met leveranciers en klanten dat cyberaanvallen moeilijk te traceren zijn. Heeft u nog zin in de wedstrijd?

 

Deze peptalk eindigt met onze goeroe.. De man die het leven kan veranderen met prachtige clichés. Maar omdat het clichés zijn, is het waar.

 

Waar? toch?

Verleng de responsetijd van 0,25 seconde!

  • U leven ligt aan u
  • Dans mee met de ander, relax...jazz
  • Behandel de ander zoals de ANDER behandeld wil worden
  • Geef geen antwoord, maar stel vragen
  • Wat jij gelooft is waar
  • Het bestaansrecht van een probleem is een oplossing. Zonder oplossing is het een situatie.

En je hebt een mens nodig, anders heb je geen probleem

 

Dus problemen gaan niet weg, de vraag is hoe je ermee omgaat. We hebben wel meer dan 50 angsten, maar de vraag is: ‘kan ik het aan als de angst uitkomt?’...

 

En dan over angsten gesproken. Moeten we bang zijn dat er niemand in de cockpit zit? Wie wordt de leider op veld? Wie maakt het verhaal van ons team sexy?

‘De wereld verandert exponentieel’, zegt Diederik, en jullie zitten op plekken om dingen te veranderen.

 

Thijs Homann zegt : ‘leave the veranda, go out into the jungle!’

 

Ik ben trots, maak ons trots, maak jezelf trots, maak NARIM trots.. go go go voor de NARIM University!

 

Maarten Bouwhuis
Coach


« vorige pagina         meer nieuws »