Over samenwerken en silent disco

De workshops die tijdens het NARIM Congres werden aangeboden, waren anders dan anders. In een ‘Parade-achtige’ setting konden de deelnemers zélf kiezen welke activiteiten ze wilden volgen en bij welke sessie ze aanwezig wilden zijn.

 Sommige sponsoren pakten dat ludiek aan. Dus geen presentatie gevolgd door een discussie, maar zelf aan de slag of gewoon even niets doen. Zo liet Riskonet de deelnemers een fabeldier in elkaar zetten en bood Allianz een Silent disco aan. 

 

Game workshop ‘Samenwerking in de risicobranche’

De opdracht was: Zet met elkaar een fabeldier in elkaar. Daarbij mochten de deelnemers niet met elkaar spreken, niet zien wat de ander doet, uitsluitend schriftelijk communiceren en als ze iets aan elkaar wilden doorgeven, moest dit via het kleine luikje in het scheidingsscherm.

 

 

Twee sessies
De workshop die Riskonet in samenwerking met Bedaux Serious Games organiseerde, bestond uit twee sessies. In de eerste sessie moest het fabeldier zonder voorafgaand overleg of uitleg zo snel mogelijk in elkaar worden gezet. Iedere deelnemer van het team beschikte over een handleiding en een aantal onderdelen. Grotemensenlego dus eigenlijk. Voor de tweede sessie moest nogmaals een fabeldier worden gemaakt, nu kon het team vooraf de strategie bepalen.

Belangrijk was wel dat iedereen zich dan ook aan die strategie houdt. En wat bleek: samenwerken is nog niet zo eenvoudig!

 

Samenwerken: essentieel maar soms lastig 

Op de vraag aan Riskonet-directeur Ron de Bruijn waarom voor deze opzet was gekozen gaf hij aan: ‘Samenwerken is in de risicobranche essentieel, maar soms ook lastig. Als partijen verschillende vertrekpunten en belangen hebben, dan hangt veel af van de bereidheid en vaardigheid om zich te verplaatsen in elkaars situatie. We moeten luisteren én bruggen bouwen.’

 

Silent disco meets risk management

De workshop van Allianz was ook niet traditioneel. De deelnemers konden in een lounge-setting met een headset op luisteren naar podcasts. Waarom?

 

Eelco Wester, Key Accountmanager Allianz Global Corporate & Specialty SE: ‘Een collega van mij komt regelmatig op de Parade. Daar komt het fenomeen Silent Disco vandaan. En iedereen die dit wel eens heeft ervaren is er enthousiast over. Omdat het middaggedeelte van het NARIM Congres als Parade was opgezet was de link snel gelegd.

 


 

Primeur

Allianz heeft een aantal podcasts over aan risk management gerelateerde onderwerpen. Die hebben we achter elkaar gemixt en tussen die lezingen plaatsten we muziek. De deelnemers konden kiezen uit vijf kanalen. Vier kanalen met inhoudelijke geluidsfragmenten, het vijfde kanaal bood uitsluitend muziek. Zo creëerden wij de silent disco. En nee, gedanst werd er niet, dat was ook niet de bedoeling. De keuzevrijheid en het hand-in-hand gaan van inhoud en plezier is zeker iets wat bij deze tijd past. De deelnemers moesten er beetje aan wennen, maar we kregen toch enthousiaste reacties. Internationaal was dit een primeur voor onze organisatie. Of we dit concept nog een keer aanbieden? De tijd zal het leren.’


« vorige pagina         meer nieuws »