NARIM University: de klas van 2019 is glansrijk geslaagd

In de toekomst kijken, nieuwe inzichten krijgen, leren en elkaar inspireren. Dat gebeurde allemaal tijdens de NARIM University, het thema van het NARIM Congres 2019 in De Doelen in Rotterdam. Een jaargang van 360 studenten, om in universiteitstermen te spreken. En zie, de lichting van 2019 is met vlag en wimpel geslaagd!

 

 

 

Voor één dag omgetoverd tot universiteit
Voor één dag waren de zalen in De Doelen omgetoverd tot universiteit. Naast hoorcolleges van inspirator Jan van Setten in de ochtend en wetenschapper en programmamaker Diederik Jekel aan het einde van de middag waren er acht ‘minors’, gekoppeld aan de acht kenniscentra van NARIM. Inhoudelijke sessies over de risico’s van nu en die van de toekomst, voor zover de toekomst zich laat voorspellen.

 

NARIM Award voor Sylvia Tieland
Tussendoor was er traditiegetrouw genoeg ruimte om elkaar te ontmoeten en te spreken en om te netwerken. Op de inmiddels beproefde informele wijze. De NARIM Award was dit jaar voor Sylvia Tieland, de steun en toeverlaat van het NARIM-secretariaat en een van de steunpilaren achter de organisatie van het congres. Sylvia toonde zich zeer verrast met de prestigieuze onderscheiding, te meer daar haar uitverkiezing zorgvuldig door iedereen geheim was gehouden. Een meer dan terechte winnaar, daarover was iedereen het 100% eens.

 

 

 

Speciale avond voor NARIM-leden en sponsoren
In totaal waren er op 23 mei in Rotterdam 360 deelnemers/studenten van alle marktpartijen en onder hen ook een aanzienlijke groep NARIM-leden. Dat was ook het geval op de avond voorafgaand aan het congres. 120 mensen, NARIM-leden en vertegenwoordigers van de 27 sponsoren, kwamen elders in Rotterdam bij elkaar voor een exclusief diner. Quality time voor leden en sponsoren, gelardeerd met een onderbreking van gedragsbioloog Patrick van Veen om de aanwezigen te laten ervaren hoe het gedrag van apen en mensen aan elkaar is gelinkt. Het diner en de gelegenheid elkaar uitgebreider te spreken waren een groot succes, zo viel de dag daarna te beluisteren onder de congresgangers.

 

Wake-up met cheerleaders
De congresdag zelf begon vol energie met een kort optreden van een groep cheerleaders en de introductie van Maarten Bouwhuis, voor deze dag coach in plaats van dagvoorzitter en discussieleider. NARIM-voorzitter Adri van der Waart haalde vervolgens in zijn welkomstwoord de NARIM-beer Norbert erbij. Norbert heeft een jaar lang rondgereisd in de community van Risk & Insurance Management. ‘Norbert zegt iets over NARIM. Hij is de verbinding tussen NARIM en de andere partijen in onze community.’

 

 

Spreadsheetridders
Blijven leren, jezelf blijven uitdagen en lol hebben in de dingen die je doet. Zomaar drie onderwerpen die Jan van Setten in zijn hoorcollege uitstortte over zijn gehoor. ‘Shi(f)t happens. Dat is het werk van de Risk & Insurance Managers. Maar als je je minder ergert en meer verwondert, ga je dingen anders bekijken en anders benaderen. Het wordt verwarrend eenvoudig. Geef droeftoeters geen kans. Iedereen wil aandacht en erkenning. Ook als Risk & Insurance Manager moet je een opportunity spotter zijn. Daarmee sta je veel relaxter in het leven. Kijk anders naar dezelfde dingen en je zult merken dat dingen gaan veranderen. Ook voor spreadsheetridders zoals u is dat van belang.’

 

Jan van Setten: 'Als je je minder ergert en meer verwondert, ga je dingen anders bekijken en anders benaderen.'

 

Na de lunch was het tijd om te worden bijgepraat en kennis op te doen door ‘minors’ te volgen. Er waren er acht. Thema’s waren onder meer aansprakelijkheid, reputatiemanagement, Risk Management en HR, cyberrisks en captives en hoe ‘non insurable risks’ toch verzekerbaar zijn te maken. 

 

Diederik Jekel
In het afsluitende hoorcollege gaf Diederik Jekel zijn publiek de boodschap mee wetenschap niet als iets engs te zien, maar juist te gebruiken. ‘We moeten dingen op een andere manier gaan doen. We moeten meer dan ooit nadenken over mogelijkheden en over de risico’s van de dingen die we bedenken. Ontwikkelingen gaan zo snel dat de gemiddelde mens dat niet meer kan bijhouden. In 2019 en 2020 is de groei van de hoeveelheid data zo exponentieel, dat er dan net zoveel data als in alle voorgaande jaren bij elkaar beschikbaar is.

 

Diederik Jekel: 'We moeten dingen op een andere manier gaan doen.'

 

Eigenlijk moeten we alles wat we al weten loslaten en op een andere manier naar zaken gaan kijken. Meer denken als een wetenschapper en dingen onderzoeken om onze aarde om een goede manier te coachen. Anders gaat het geheid fout.’

 

Netwerken onder het genot van…
Na de uitreiking van de NARIM Award aan Sylvia Tieland en een oproep van FERMA President Jo Willaert om in november vooral naar Berlijn te komen voor het Europese FERMA Forum, was het tijd voor de traditionele borrel en hapjes. Om na te genieten en te netwerken. Veel deelnemers bleven nog lange tijd ‘hangen’.

 

Opzet geslaagd
De NARIM University kon de studenten van jaargang van 2019 met veel vertrouwen de zomer in laten gaan. Gewapend met nieuwe kennis, nieuwe inzichten en praktische handvatten om direct te gebruiken. Kortom: opzet geslaagd.

 

Zie de beelden in de NARIM Gallery >>

 

Lees de ervaringen van Nobert op het NARIM Congres >>


« vorige pagina         meer nieuws »