Global warming: better be prepared

Hevige tropische stormen in West-Europa, meer zware regen- en hagelbuien en een snellere stijging van de zeespiegel dan wordt voorspeld: met grote gevolgen en vaak enorme onverzekerde schadeposten. Aan de hand van accurate data-modelling zijn gevolgen van extreem weer veel beter te voorspellen. Daarmee zijn risico’s te beperken en is toekomstige schade te voorkomen.

 

NARIM workshop Swiss Re KNMI

 

Workshop Swiss Re in samenwerking met KNMI

In de workshop van Swiss Re in samenwerking met het KNMI over Global warming tijdens NARIM OPEN werden de gevolgen heel duidelijk gepresenteerd. Dat gebeurde aan de hand van recente voorbeelden. De belangrijkste vraag is: hoe verklein je de gevolgen van een extreme weersgebeurtenis als je beter weet welke risico’s je loopt? Met data-analyse en modellering is in preventief opzicht veel te bereiken.

 

Voorbeelden van grote schades door weer en klimaat
Voorbeelden van het veranderende klimaat en de gevolgen daarvan, zijn er legio. Kijk naar de gevolge van een enorme wolkbreuk boven Kopenhangen in juli 2011, de gevolgen van de overstromingen van de Elbe in Duitsland en Tsjechië in juni 2013 (wat leidde tot de grootste verzekerde schadelast ooit in Europa, 1,8 miljard euro) en – recenter – de gevolgen van de droogte en de enorme bosbranden in Portugal vorig jaar zomer. In alle gevallen was van de totale schade slechts een beperkt deel verzekerd.

 

NARIM Open workshop Swiss Re

 

Ook in Nederland merken we de gevolgen: zware regen- en hagelbuien die vaker veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat straten en kelders onderlopen, maar ook vanwege het voor langere tijd uitvallen van de stroom- en energievoorzieningen. Maar denk ook aan de gevolgen van late vorst in het voorjaar voor de fruitteelt en langere periodes van droogte, ook in ons land, aldus het KNMI.

 

Wapen je tegen disruptie door weer en klimaat
Hoe kun je je wapenen tegen dit soort disruptie en interruptie van de business? Hoe kun je risico’s identificeren en vervolgens mitigeren? Er is veel informatie beschikbaar, veel meer dan menigeen denkt, menen klimaatwetenschappers van het KNMI. De modellen die het instituut gebruikt, zijn de afgelopen jaren veel nauwkeuriger geworden, onder meer door uitbreiding van het aantal observatiestations en door een veel betere resolutie van het beeldmateriaal. Dat leidt tot betere voorspellingen en tot nauwkeuriger simulaties. Zeker vanuit het oogpunt van business continuïteit is er veel meer met deze data te doen.

 

CatNet© van Swiss Re
Pieter Huisman van Swiss Re: ‘Met behulp van onze CatNet©-tool (onlangs helemaal gereviseerd en vernieuwd) kun je je toekomstige risico’s in kaart brengen. Is het wel zo verstandig om op die specifieke locatie een nieuwe vestiging te openen als je weet dat er relatief vaker zware regen- en onweersbuien voorkomen? Welke bouwkundige maatregelen kun je treffen om de gevolgen van hevige regenbuien en stormen zoveel mogelijk te beperken? Maak gebruik van de gegevens die beschikbaar zijn. Dat gebeurt nog lang niet genoeg.’

 

Voor de hand liggende maatregelen
Voor de hand liggende preventieve maatregelen zijn bijvoorbeeld ook om kritische en kostbare apparatuur niet in een kelder of op de begane grond te plaatsen. ‘Maar maak ook een flood response & business continuity plan en zorg dat je beschikt over equipment om snel actie te kunnen ondernemen.’

 

Meer hevige regen- en hagelbuien in voorjaar en zomer
Zeker is dat de hoeveelheid regen in West-Europa in voorjaar en zomer zal toenemen, terwijl er in de winter juist minder neerslag zal vallen. De temperatuur stijgt en in een warmer klimaat gaan meer en vaker hevige regen- en hagelbuien voorkomen. Dat blijkt uit alle modellen. ‘Ga daarom proactief te werk, breng risico’s in kaart, tref voorbereidingen en maak gebruik van de beschikbare data en modellen. Dat kan heel veel schade en ellende schelen. Better be prepared!’ 


« vorige pagina         meer nieuws »