FERMA Lloyds Development Program

Voor Risk Managers die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière 


Twee NARIM-leden volgen het FERMA Lloyds Professional Development Program: Lea Lelijveld Van Cingelshouck en Pim Moerman. Het prestigieuze opleidingsprogramma bestaat uit drie delen, waarvan er nu twee zijn geweest. Het derde blok is gepland in februari 2019. Een hoogtepunt is het onderdeel ‘Shadow the Underwiter’, waarbij elke deelnemer met een makelaar een dag op de beursvloer meeloopt.

 

Lea Lelijveld en Pim Moerman FERMA Lloyds

 

FERMA Lloyds Professional Development Program: eens in de twee jaar

Het FERMA Lloyds Professional Development Program wordt eens in de twee jaar georganiseerd. Het is bedoeld voor Risk Managers met een aantal jaren ervaring die een volgende stap in hun carrière willen maken. Per jaargang kunnen maximaal drie deelnemers uit hetzelfde land deelnemen. In de editie van 2018-2019 deden aanvankelijk drie NARIM-leden mee, maar Mario van der Sluis haakte tussentijds af door zijn indiensttreding bij Aon.

 

Het programma bij Lloyds in Londen omvat inleidingen van vooraanstaande sprekers over specifieke onderwerpen en een aantal praktische elementen. Zoals uitleg over de nieuwe Lloyds-hub in Brussel en een dag meelopen op de beursvloer. Dit laatste is een hele ervaring, vinden Lea en Pim.

 

Lloyds: een begrip in verzekeringsland
Lloyds is al honderden jaren een begrip in het vakgebied. Overigens is Lloyds de overkoepelende naam voor Lloyds Syndicats, dat eigendom is van zogenaamde Managing Agents. Deze Managing Agents ontvangen kapitaal van de leden van Lloyds. Deze Members of Lloyds kunnen corporate insurers zijn, investeerders maar ook welgestelde personen. Ze kunnen meerdere syndicaten ondersteunen en syndicaten onderling kunnen allerlei risico’s onderschrijven. Ook hele bijzondere risico’s, waarvoor elders in de markt (nog) geen dekking is te verkrijgen.

 

Interessante materie, vinden beiden. ‘Het meelopen met een broker over de beursvloer is helemaal bijzonder. Hoe vaak krijg je nu de kans om dit te doen en te zien hoe bepaalde risico’s bij verzekeraars worden ondergebracht? Voor velen is dat toch once in a lifetime,’ zegt Lea Lelijveld Van Cingelshouck.

 

Inhoudelijk sterk programma
Ook zijn er aansprekende inleidingen over onderwerpen als artificial intelligence, robotics, compliance, de ontwikkelingen in de markt van co-assurantie en het verzekeren van nieuwe risico’s, bijvoorbeeld van het gebruik van drones. Het is inhoudelijk een zeer sterk programma, hebben beiden ervaren.

 

Zowel Lea als Pim vinden het belangrijk om aan het internationaal getinte programma mee te doen. Pim Moerman: ‘Ik heb al diverse internationale trainingen gevolgd en wil mij verder blijven ontwikkelen. Mijn manager, Peter den Dekker, heeft mij gewezen op dit programma. Het is voor mij een mooi vervolg.’

 

FERMA Lloyds Program 2018

De deelnemers aan het FERMA Lloyds Program 2018-2019. Pim Moerman staat achterste rij links,
Lea Lelijveld van Cingelshouck-Komduur staat op de tweede rij, tweede van links.

 

Aangesloten bij FERMA-associaties
Aan het huidige programma doen 25 deelnemers mee, afkomstig uit diverse Europese landen. Alle deelnemers zijn lid van een van de associaties die bij FERMA zijn aangesloten. Voor leden van associaties is deelname gratis. ‘Niet iedereen wordt toegelaten. Op de eerste plaats moet je aantoonbaar beschikken over een aantal jaren ervaring als Risk & Insurance Manager en er wordt van je verwacht dat je een motivatie schrijft. Een soort sollicitatie. Als dit positief is, word je als deelnemer toegelaten,’ aldus Lea.


Internationale contacten opdoen
Een ander niet onbelangrijk facet van het programma is het opdoen van nieuwe internationale contacten. Pim: ‘Je leert mensen kennen, ook op een meer inhoudelijke manier omdat je intensief met elkaar optrekt gedurende de programmaonderdelen. Dat is toch anders dan tijdens een eendaags of meerdaags congres.’

 

Lloyds Alumni
In het programma is er ook een lunch met oud-deelnemers, Lloyds Alumni. De (oud) deelnemers van het FERMA Lloyds Professional Development Program vormen hechte groepen, waarbij mensen elkaar blijven opzoeken en spreken. Met elkaar praten en van elkaar leren. Dat is de kracht van een netwerk.

 

RIMAP en CPD-punten
Daarnaast levert deelname aan het FERMA Lloyds Professional Development Program zogenaamde CPD-punten ook, van belang voor de geldigheid van de RIMAP-certificering. Lea Lelijveld Van Cingelshouck is in Nederland een van de eersten die afgelopen zomer hiervoor met succes examen heeft gedaan.


Opleidingsprogramma met toegevoegde waarde

Binnen FERMA is 'educatie' een van de speerpunten en dat is ook terug te zien in het FERMA Lloyds Professional Development Program. Een programma met toegevoegde waarde voor mensen in het vakgebied die internationaal werkzaam zijn en zich willen blijven ontwikkelen. Een aanrader volgens beiden en heel anders dan de vakopleidingen op grond van de Wft.

 

'Het zou goed zijn als het FERMA Lloyds Program ook in Nederland erkend wordt om je vakdiploma's geldig te houden'

Lea Lelijveld van Cingelshouck: ‘De grootzakelijke markt, waarvan wij deel uitmaken, is van een heel ander niveau. Het zou goed zijn als RIMAP en de deelname aan dit soort programma’s ook in Nederland zou worden erkend om je vakdiploma’s geldig te houden. Als NARIM maken we ons hiervoor sterk richting de wetgever en de toezichthouders en ook in 2019 blijven we dat doen. Het onderwerp staat hoog op de agenda.’

 

Meer over Lloyds en de syndicaten:

https://www.lloyds.com/about-lloyds/what-is-lloyds/the-lloyds-market

 

 


« vorige pagina         meer nieuws »